We have discontinued this forum and moved support tickets to the GitHub issue tracker. More info

Moderator: Steven

 
gmontier
Topic Author
Posts: 4
Joined: 04 Jan 2018, 21:03

Loosing current ODD fan speed control

04 Jan 2018, 21:21

Hi there,
I keep loosing the ODD fan control and then the fan goes to maximum speed by default. 
When I reset the SMC it goes back to normal and I can control it again but 20mn later again the 0 in orange appears and the fan is out of control.
My iMac is a mid-2011 and I added an SDD in the place of the ODD. The HDD is still in place and I can control the fan as well as the CPU fan.
Thanks for the help
G.M.

Macs Fan Control 1.4.9
iMac12,1
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2500S CPU @ 2.70GHz [100]
GPU: Intel HD Graphics 3000 [active], AMD Radeon HD 6770M
macOS 10.13.2

Fans:
ODD-min{1400}curr{0}max{4350}mode{2,Samsung SSD 850 EVO 250GB,42,52}
HDD-min{1100}curr{1215}max{6300}mode{0}
CPU-min{1200}curr{1198}max{2600}mode{0}


TempSensors:
TA0P () - 24.3984, 24.3984
TA0V () - 24.3828, 24.3828
TA0p (Ambient) - 26, 26
TC0H () - 39.375, 39.375
TC0P () - 38, 38
TC0c (CPU Core 1) - 46, 46
TC0h (CPU Heatsink) - 39.375, 39.375
TC0p (CPU Proximity) - 38, 38
TC1c (CPU Core 2) - 42, 42
TC2c (CPU Core 3) - 47, 47
TC3c (CPU Core 4) - 46, 46
TCGc (GPU PECI) - 45, 45
TCSc () - 38, 38
TCXc (CPU PECI) - 46.1406, 46.1406
TG0D () - 37.5, 37.5
TG0H () - 36.625, 36.625
TG0d (GPU Diode) - 37.5, 37.5
TG0h (GPU Heatsink) - 36.625, 36.625
TG0p (GPU Proximity) - 35, 35
TH0O () - -1, 249
TH1O () - -1, 249
TL0P () - 21.2461, 21.2461
TL0V () - 30.6445, 30.6445
TL0p (LCD proximity) - 34.25, 34.25
TL1P () - 33.6875, 33.6875
TL1V () - 29.6445, 29.6445
TL1p () - 33.6875, 33.6875
TL1v () - 29.6523, 29.6523
TL2V () - 31.1875, 31.1875
TLAV () - 31.1875, 31.1875
TLBV () - 30.9961, 30.9961
TLCV () - 30.6445, 30.6445
TO0P () - 32.5, 32.5
TO0p (Optical Drive) - 33.5, 33.5
TPCD (Platform Controller Hub Die) - 44, 44
TS0P () - 34.125, 34.125
TS0V () - 31.0977, 31.0977
TS0p () - 34.125, 34.125
TS2P () - 34, 34
TS2V () - 34.4492, 34.4492
TS2p () - 34, 34
Tm0P () - 37.5, 37.5
Tm0p () - 37.5, 37.5
Tp1P () - 52.75, 52.75
Tp1p () - 52.75, 52.75
Tp2H () - 63.375, 63.375
Tp2h () - 63.375, 63.375
Tp3H () - 45.75, 45.75
Tp3h (PSU Primary) - 45.75, 45.75


Disk drives:
ST31000528AS - 37
Samsung SSD 850 EVO 250GB - 32
Attachments
Capture d’écran 2018-01-04 à 22.11.57.png
Capture d’écran 2018-01-04 à 22.11.57.png (116.06 KiB) Viewed 2094 times
 
User avatar
Steven
CrystalIDEA Developer
Posts: 2294
Joined: 21 Dec 2009, 11:48
Location: CrystalIDEA headquarters
Contact:

Re: Loosing current ODD fan speed control

04 Jan 2018, 21:44

Hi,

ODD fan is responsible for cooling down GPU. There was a temp sensor connected to the optical drive. You must have forgotten to connect it back to the SSD.
 
gmontier
Topic Author
Posts: 4
Joined: 04 Jan 2018, 21:03

Re: Loosing current ODD fan speed control

06 Jan 2018, 10:03

Hi,

OK thanks I will get it back to the shop who did the installation of the SSD to check that sensor but why then the fan is working fine at the beginning (reboot or reset SMC) and starts going full speed after 20mn?

Gilles
 
User avatar
Steven
CrystalIDEA Developer
Posts: 2294
Joined: 21 Dec 2009, 11:48
Location: CrystalIDEA headquarters
Contact:

Re: Loosing current ODD fan speed control

06 Jan 2018, 13:37

When the fan begins to spin, do you see this change in the app? Or is it always displaying 0 rpm ?
 
gmontier
Topic Author
Posts: 4
Joined: 04 Jan 2018, 21:03

Re: Loosing current ODD fan speed control

06 Jan 2018, 14:11

It is not displaying 0 rpm when I start the iMac or when it goes out of sleeping mode. It shoes the current speed and I can change the speed using your app. But after a while then the fan starts to turn full speed and only the 0 rpm shows in the app.
 
gmontier
Topic Author
Posts: 4
Joined: 04 Jan 2018, 21:03

Re: Loosing current ODD fan speed control

06 Jan 2018, 14:25

and it is the same behavior if I set the the fan using a constant value or based on the temp sensor (like the SSD temp settings)
 
User avatar
Steven
CrystalIDEA Developer
Posts: 2294
Joined: 21 Dec 2009, 11:48
Location: CrystalIDEA headquarters
Contact:

Re: Loosing current ODD fan speed control

06 Jan 2018, 14:31

Not sure, maybe they did something wrong with the sensor connector. Did you try to reset SMC?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests