Page 1 of 1

Error initialising SMC layer...

Posted: 20 Dec 2015, 23:14
by milbabes
Hi,

I have recently replaced my hard drive in my 2011 imac i7 and installed windows 7 on bootcamp partition. I installed the mAcs fan Control and all seems well.

However, i seem to get the following error message intermittently when i boot up in windows:

"Error initializing SMC Layer, please make sure that your Mac system is supported and you have correctly installed the program."

I noticed from the forums that you were to add 2 seconds before it started on the windows side and that your changelog states this was done in Feb 2015.

However, I still get the error . Can you let me know a fix or is it a question of adding a further few seconds before starting after windows has started and if so - will you be adding this soon.

i look forward to hearing from you.

Thanks

M

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 24 Dec 2015, 09:10
by zorglab
Hi,
I have the same type of problem.
iMac 27 running mainly Windows 7 with BootCamp.
Using MFC 1.3.2 build 211
It works well for some weeks, then, does not load at Windows startup ; sometimes get message " Error initializing SMC layer ...", sometimes not.
Run well if I start it manually.

Zorglab

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 04 Jan 2016, 17:28
by milbabes
Hi,

I do not appear to have received any response to my post. Can anyone assist. Is this a software issue. It was not resolved in your last update.

Thanks

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 04 Jan 2016, 19:45
by Steven
milbabes
Sorry for not responding. I've increased the delay when MFC starts (from 2 to 4 seconds). Please this version and post your results:
http://www.crystalidea.com/downloads/ma ... up_dev.exe

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 05 Jan 2016, 09:04
by milbabes
Thank you - I will give it a go and get back to you if the problem arises again.

I have installed it - it took a while as it kept coming up with an error message and the installer would not install it. Can you confirm the version you sent is 1.3.3 build 216?

M

PS - I just restarted the computer and i got the same SMC error message again. Not sure if 6 second delay may be better.

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 07 Jan 2016, 07:08
by Steven
milbabes
:( I'll make a new dev version soon to try

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 08 Jan 2016, 15:36
by Steven
milbabes
Please re-download the dev version (Build 217). Once smc error happens, it will display a warning message with detailed error description.

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 08 Jan 2016, 16:28
by zorglab
Since I upgrade MFC with 1.3.3 build 215 some days ago, problem disapears.

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 14 Jan 2016, 11:43
by zorglab
Strange ! Works fine for 2 weeks, then doesnot work anymore : error message at system startup (Windows) and have to start it manually.

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 15 Jan 2016, 22:09
by Steven
Please download the dev version (Build 217). Once smc error happens, it will display a warning message with detailed error description.
http://www.crystalidea.com/downloads/ma ... up_dev.exe

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 17 Jan 2016, 18:40
by zorglab
Unable to install it.
Install does not start

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 06 Mar 2016, 16:33
by zorglab
I finally install it.
I have the following messages :

INFO 2016-03-06T16:19:52.102 app.cpp @ 158 "Macs Fan Control 1.3.3"
INFO 2016-03-06T16:19:52.118 app.cpp @ 159 "Windows 7 x64"
INFO 2016-03-06T16:19:52.118 app.cpp @ 160 "iMac10,1"
INFO 2016-03-06T16:19:52.118 app.cpp @ 161 "Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7600 @ 3.06GHz"
INFO 2016-03-06T16:19:52.118 app.cpp @ 162 "Qt 5.5.1"
WARN 2016-03-06T16:19:52.118 core\smc_win.cpp @ 81 "QSmcControlWin::Open: Failed to open standard port X, trying using inpout32"
INFO 2016-03-06T17:26:36.860 core\smc_win.cpp @ 111 "QSmcControlWin::Open: Using inpout32 module"
INFO 2016-03-06T17:26:36.985 core\FanControl.cpp @ 318 "QFanControl::Init"
INFO 2016-03-06T17:26:36.985 core\FanControl.cpp @ 332 "QFanControl::Init - LoadCachedFansAndTempSensors"
INFO 2016-03-06T17:26:36.985 core\FanControl.cpp @ 337 "QFanControl::Init - FilterSupportedTempSensors"
WARN 2016-03-06T17:26:37.250 core\smc.cpp @ 366 "smc_get_temp - skipping sensor TC0C with value of 129"
WARN 2016-03-06T17:26:37.250 core\FanControl.cpp @ 225 "FilterSupportedTempSensors - skipping sensor TC0C with value of -1"
WARN 2016-03-06T17:26:37.390 core\smc.cpp @ 366 "smc_get_temp - skipping sensor TC0D with value of 129"
WARN 2016-03-06T17:26:37.390 core\FanControl.cpp @ 225 "FilterSupportedTempSensors - skipping sensor TC0D with value of -1"
WARN 2016-03-06T17:26:38.077 core\smc.cpp @ 366 "smc_get_temp - skipping sensor TN0D with value of 129"
WARN 2016-03-06T17:26:38.077 core\FanControl.cpp @ 225 "FilterSupportedTempSensors - skipping sensor TN0D with value of -1"
WARN 2016-03-06T17:26:38.358 core\smc.cpp @ 366 "smc_get_temp - skipping sensor TN0P with value of 129"
WARN 2016-03-06T17:26:38.358 core\FanControl.cpp @ 225 "FilterSupportedTempSensors - skipping sensor TN0P with value of -1"
INFO 2016-03-06T17:26:38.779 core\FanControl.cpp @ 341 "QFanControl::Init - smc_get_fans_control_mode"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\FanControl.cpp @ 82 "Fan " 0 ": auto"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\FanControl.cpp @ 82 "Fan " 1 ": auto"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\FanControl.cpp @ 82 "Fan " 2 ": auto"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\FanControl.cpp @ 345 "QFanControl::Init - QTempSensorSmart::loadAvailableSensors"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 232 "Loading available SMART drives"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 243 "GetLogicalDrives returned 284"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 253 "Checking drive C:\\"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 261 "Drive is fixed"
INFO 2016-03-06T17:26:38.919 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 277 "Phisical disk number: 0"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 303 "Adding drive \\\\.\\PHYSICALDRIVE0"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 309 "Adding drive TOSHIBA DT01ACA200"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 253 "Checking drive D:\\"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 358 "The drive is NOT fixed (5)"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 253 "Checking drive E:\\"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 261 "Drive is fixed"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 277 "Phisical disk number: 0"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 253 "Checking drive I:\\"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\TempSensorSmart_win.cpp @ 358 "The drive is NOT fixed (2)"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\FanControl.cpp @ 349 "QFanControl::Init: number of supported SMC sensors: 9"
INFO 2016-03-06T17:26:39.122 core\FanControl.cpp @ 350 "QFanControl::Init: number of supported SMART sensors: 1"
INFO 2016-03-06T17:26:39.247 core\smc.cpp @ 324 Set fans mode 2
INFO 2016-03-06T17:26:41.290 core\SensorControl.cpp @ 393 "HDD: Setting fan speed to" 1100
INFO 2016-03-06T17:26:41.415 core\smc.cpp @ 324 Set fans mode 2
INFO 2016-03-06T17:27:13.099 core\smc.cpp @ 324 Set fans mode 2
"
INFO 2016-03-06T17:26:49.683 app.cpp @ 159 "Windows 7 x64"
INFO 2016-03-06T17:26:49.683 app.cpp @ 160 "iMac10,1"
INFO 2016-03-06T17:26:49.683 app.cpp @ 161 "Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7600 @ 3.06GHz"
INFO 2016-03-06T17:26:49.683 app.cpp @ 162 "Qt 5.5.1"

What's wrong in it ?

Disks configuration is :
1 physical drive with 4 partitions : (?) - E:(MacOs) - (?) - C:(Windows7)
Disk I is external card reader
Disk D is DVD reader

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 05 Aug 2017, 05:25
by ElliotPi
Steven wrote:
Hi!
This message appears on computer startup or fat burners for women when launching the app manually?


Hi Zorg, I've been getting some of the same messages and I found your post by googling them lol. Anyway, did you figure out how to fix?

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 05 Aug 2017, 09:26
by Steven
Hi!
This message appears on computer startup or when launching the app manually?

Re: Error initialising SMC layer...

Posted: 21 Dec 2017, 09:15
by hantuzun
I'm getting the same error, on my Late 2012 MacBook, whose heat sensors are broken and CPU clock speed is very low.

I guess increasing the timeout to 10 or 100 times its default might fix this error for me since my computer is running very slow.